Temat przewodni:
Projektowanie higienicznych posadzek w przemyśle spożywczym:
Główne zagadnienia, które zostaną omówione podczas szkolenia:
- Projektowanie i budowa higienicznych systemów odwodnień
- Kontekst projektowania posadzek i systemów odwadniania w zakładach przetwórczych (SIKA)
- Główne cechy konstrukcyjne posadzki w przemyśle spożywczym (SIKA)
- Wymagania dla działania systemów odwadniania (ACO)
- Czyszczenie i dezynfekcja:
- Procesy czyszczenia środowiska (Open Plant Cleaning) i procesy CIP (SIKA)
- Specyficzne procedury czyszczenia i dezynfekcji posadzki i systemów odwadniania (SIKA)
Ryzyka mikrobiologiczne:
- Ryzyka mikrobiologiczne i ich wpływ na jakość oraz bezpieczeństwo żywności (Zaproszony gość)
- Szczegóły higienicznego projektowania systemów odwadniania (ACO)
- Szczegóły projektowania fug (SIKA)
Dlaczego warto wziąć udział?
Poznaj liderów branży: Dowiedz się od ekspertów ACO i SIKA o nowościach i innowacjach w systemach odwodnień posadzek dla przemysłu spożywczego.
Praktyka i ćwiczenia: Podczas warsztatu wypróbujesz produkty ACO i SIKA w praktyce, zdobywając bezcenne doświadczenie do wykorzystania w swoich projektach.
Kto powinien wziąć udział?
- Inżynierowie projektanci instalacji sanitarnych i Inwestorzy w przemyśle spożywczym
- Planujący w najbliższym czasie projektowanie nowych lokalizacji lub renowacje istniejących obiektów
- Projektanci aktywnie projektujący zakłady przetwórstwa spożywczego wraz z Inwestorami
- Inwestorzy: Działy UR, Produkcji, Planowania inwestycji, Działy higieny
- Segmenty: mięsny, rybny, mleczarski, serowarski, napojowy, browarniczy, winiarski
Jeśli współpracujesz z ACO oraz SIKA lub jesteś zainteresowany współpracą, to szkolenie ACO SIKA #Hygiene Connect jest dla Ciebie! Poznaj najlepsze praktyki w branży, które pomogą Ci lepiej doradzać klientom.
Program szkolenia:
BLOK 1
09:00 - 09:10 Otwarcie wydarzenia i wprowadzenie do programu | ACO Tomasz Lizun
09:10 - 09:40 Kontekst projektowania i budowy posadzki oraz systemów odwadniania pod kątem higieny w zakładach przetwórczych | SIKA Janusz Banera
09:40 - 10:00 Główne cechy konstrukcyjne posadzki w przemyśle spożywczym | SIKA Janusz Banera
10:00 - 10:45 Wymagania projektowe odpowiedniego działania systemów odwadniania w przemyśle spożywczym | ACO Michał Wiśniewski
10:45 - 11:10 Aspekty higieniczne i procesy czyszczenia środowiska (Open Plant Cleaning) w tym procesy CIP | ACO Michał Wiśniewski
Pytania i komentarze do Bloku
11:20 – 11:30 Przerwa
BLOK 2
11:30 - 12:00 Ryzyko mikrobiologiczne i jego wpływ na jakość oraz bezpieczeństwo żywności | dr Sylwia Bonin
12:00 - 12:30 Szczegóły higienicznego projektowania systemów odwadniania dla przemysłu spożywczego | ACO Michał Wiśniewski
12:30 - 13:10 Szczegóły projektowania połączeń miedzy posadzką a odwodnieniem | SIKA Janusz Banera
13:10 - 13:20 Przerwa Start w Recepcji ACO
13:20 – 14:30 Pokaz w Laboratorium ACO - prawidłowe połączenie posadzki z odwonieniem | SIKA Paweł Kamecki, Janusz Banera
14:30 – 15:45 Podział na grupy
Grupa 1
14:30 Lunch
15:15 Zwiedzanie zakładu produkcyjnego ACO Kamil Smagieł
Grupa 2
14:30 Zwiedzanie zakładu produkcyjnego ACO Kamil Smagieł
15:15 Lunch
15:45– 16:00 Podsumowanie, Sesja Q&A. Rozdanie certyfikatów | Prowadzący
Zakończenie ok. 16:00
Prowadzący
Michał Wiśniewski
Menadżer Produktu | Systemy Odwodnień Budynków i Separatory w ACO Poland
Absolwent Ochrony Środowiska oraz Inżynierii Środowiska na SGGW w Warszawie. Posiada doświadczenie w wymiarowaniu urządzeń oczyszczania ścieków, projektowaniu higienicznym, systemach odwodnień budynków oraz zaawansowanych metodach separacji zanieczyszczeń od wód opadowych.
Prelegentka
dr Sylwia Bonin
Jest doktorem technologii żywności, niezależnym ekspertem z zakresu winiarstwa i mikrobiologii żywności. Swoją pracę doktorską obroniła na Wydziale Technologii Żywności SGGW, gdzie przez lata pracowała w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. Współtworzyła program studiów podyplomowych „Enologia (Winiarstwo)” na Uniwersytecie Zielonogórskim, gdzie prowadzi wykłady i ćwiczenia z produkcji win i ich sensoryki. Posiada doświadczenie w pracy w browarze, zdobyte podczas pisania pracy magisterskiej na UMK w Toruniu. Jako biegły sądowy przygotowuje opinie z zakresu mikrobiologii żywności oraz produkcji i jakości wyrobów winiarskich. Jest również miłośniczką wina, co potwierdza dyplom Wine and Spirits Education Trust Advanced. Współpracuje z producentami win i cydrów, wspierając ich w tworzeniu wysokiej jakości produktów. Opracowała na potrzeby MRiRW pierwszą charakterystykę dwóch polskich regionów winiarskich. Ponadto, jest redaktorem naukowym polskiego wydania książki Yair Margalit „Technologia produkcji wina” oraz autorem i współautorem publikacji naukowych.
Data szkolenia
10.09.2024
Miejsce szkolenia:
Siedziba ACO ul. Fabryczna 5, Łajski; 05-119 Legionowo
Rejestracja
Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub potrzebujesz dodatkowych informacji, skontaktuj się z nami pod adresem: