Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

3 kluczowe pytania, które należy zadać podczas projektowania higienicznych systemów odwodnień

Produkcja żywności i napojów generuje ogromne ilości wody ściekowej. Przetworzenie jednego kilograma mięsa wytwarza ok. 1,2 litra wody ściekowej, przetwórstwo jednego litra produktów nabiałowych przyczynia się do powstania ok. 2,5 litra wody ściekowej, a, co zaskakujące, wyprodukowanie jednego litra napoju prowadzi do powstania aż sześciu litrów ścieków. Skuteczne zarządzanie wodą ściekową ma kluczowe znaczenie dla higieny, bezpieczeństwa pracowników i ciągłości produkcji. Tymczasem jednak wielu ekspertów z branży spożywczej traktuje odwodnienie wyłącznie jako produkt, a nie jako całościowy proces.

Zapotrzebowanie na wysokowydajne, higienicznie zaprojektowane systemy odwodnień oraz znaczący wpływ, jaki mają one na bezpieczeństwo żywności, są powszechnie akceptowanymi faktami wśród producentów żywności i napojów, lecz kluczowe czynniki wpływające na specyfikację tych systemów nie są już tak dobrze znane. W ACO jesteśmy zaangażowani w pomaganie firmom w stawianiu higieny na pierwszym miejscu, a podczas projektowania systemu odwodnienia zawsze rozważamy trzy kluczowe kryteria.

1. Jaka przepustowość odwadniania jest wymagana i czy konfiguracja systemu jest dopasowana do konfiguracji sprzętu produkcyjnego?

Niestety, często wymagana przepustowość i przepływ, które system odwadniania musi obecnie obsłużyć i może potencjalnie musieć obsłużyć w przyszłości, nie są dostatecznie przemyślane. Niewystarczająca przepustowość odwadniania prowadzi do zalewania, które naraża na ryzyko zdrowie i bezpieczeństwo w miejscu pracy oraz zwiększa ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Ważne jest zapewnienie, by konfiguracja systemu odwodnienia była dopasowana do konfiguracji sprzętu produkcyjnego. Mówiąc najprościej, jeśli sprzęt zostanie umieszczony na odpływie lub odpływ nie jest łatwo dostępny, system odwadniania może nie działać prawidłowo, być trudny do konserwacji i niemożliwy, albo przynajmniej bardzo trudny, do czyszczenia. Ważne jest, aby planować konfigurację sprzętu produkcyjnego i systemu odwadniania w tym samym czasie, nie oddzielnie. Konfigurację zarówno sprzętu fabrycznego, jak i systemu odwadniania trzeba rozważyć na samym początku projektu.

2. Czy system odwadniania jest zaprojektowany w sposób umożliwiający łatwe i efektywne czyszczenie?

Możliwość dokładnego wyczyszczenia systemu odwadniania w sposób szybki i łatwy będzie miała znaczący wpływ na wydajność higieniczną infrastruktury produkcyjnej oraz na koszty operacyjne. Najnowsze badania przeprowadzone przez Instytut Fraunhofer dowiodły, że higienicznie zaprojektowane odwodnienie można całkowicie wyczyścić w ciągu zaledwie 8 minut, zaś niehigienicznie zaprojektowane odwodnienie nie było całkowicie czyste nawet po 180 minutach czyszczenia! Dlatego zawsze zalecamy stosowanie higienicznie zaprojektowanych systemów w środowiskach przetwarzania żywności i napojów.

3. Czy system odwodnień jest w pełni zintegrowany z operacjami?

Połączenie z odprowadzeniem w podłodze jest często pierwszym aspektem środowiska odwadniającego, które zawodzi. Właściwe połączenie pomiędzy podłogą i odprowadzaniem musi być określone w sposób zapewniający dobre połączenie odwodnienia z otaczającą podłogą. Kluczowe jest określenie właściwego połączenia dla wymaganego typu odwodnienia i podłogi. Bierzemy pod uwagę czynniki obejmujące wymagane obciążenie dynamiczne i termiczne oraz określony typ materiału podłogowego. We współpracy ze specjalistą z branży podłóg, firmą Sika, zrealizowaliśmy trzyletni projekt badawczy, który umożliwił nam stworzenie pierwszej, opartej na dowodach specyfikacji odwodnień podłogowych.

Kluczowe jest również rozważenie, w jaki sposób podłoga łączy się ze ścianą. W ACO nie tylko zapewniamy higieniczne zaprojektowane systemy odwodnień, lecz również szeroką ofertę produktów do ochrony ścian - listwy przypodłogowe ACO, optymalizujące wydajność higieniczną połączeń między podłogą i ścianą. Listwy przypodłogowe są opracowane tak, by chronić ściany przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wpływ maszyn i ruch w lokalizacji oraz aby umożliwić operatorom z fabryki wyeliminowanie przedostawania się wody do ścian, co pomaga w zapobieganiu skażeniom krzyżowym pomiędzy różnymi obszarami fabryki oraz w utrzymaniu czystości.

System odwadniania, który jest odpowiedni, prawidłowo zaprojektowany i w pełni zintegrowany z twoimi operacjami, zapewnia ciągłość produkcji i najlepszą wydajność higieniczną,