Profesjonalne kuchnie

Profesjonalne kuchnie są pod stałą presją produkowania zdrowego jedzenia najwyższej jakości w efektywny sposób. Profesjonalna kuchnia powinna być zaprojektowana w taki sposób, by zapewnić wydajne, łatwe do czyszczenia środowisko pracy, ale w rzeczywistości często jest inaczej. W rezultacie, sfrustrowani pracownicy kuchni produkują jedzenie kiepskiej jakości, zapewniają kiepską obsługę a nawet gorzej, stwarzają zagrożenie dla jedzenia a ostatecznie również dla zdrowia pracowników i klientów.

Uważamy w ACO, że jest to niepotrzebne i nieakceptowalne. Uważamy, że zdrowa profesjonalna kuchnia zaczyna się od określenia specyfikacji skutecznego systemu zarządzania wodą ściekową, który wspiera czyszczenie i pomaga stworzyć wydajne i ostatecznie zdrowe środowisko w kuchni. Dobrze zaprojektowana kuchnia z wydajnym systemem zarządzania wodą ściekową przynosi korzyści jej klientom, właścicielom, pracownikom oraz środowisku naturalnemu.

ACO chce pomóc każdej profesjonalnej kuchni, niezależnie od jej wielkości, stać się zdrowszą i wierzymy, że zdrowa kuchnia zaczyna się od zdrowego zarządzania wodą ściekową.


W jaki sposób uzyskać więcej od podłogi w Twojej kuchni?

W ACO uważamy, że system odwodnienia ma krytyczne znaczenie dla funkcjonowania profesjonalnych kuchni. Dobre odwodnienie ogranicza ryzyko przedostania się do obiektu i powoduje, że proces czyszczenia jest bezpieczniejszy i bardziej efektywny kosztowo.

Dowiedz się więcej


W przypadku, gdy w wodzie ściekowej znajdują się tłuszcze zwierzęce lub roślinne stosuje się separatory tłuszczu

Profesjonalne kuchnie potrzebują wstępnych podczyszczalni ścieków, by zapewnić że cząstki stałe i ciecze, które mogą wydzielać szkodliwe lub nieprzyjemne zapachy lub mogą zakłócać działanie kuchni, nie były uwalniane do publicznej sieci kanalizacyjnej.

Jeżeli ten problem nie zostanie rozwiązany, tłuszcze i oleje (FOG) zawarte w tłustej wodzie ściekowej stanowiłyby zagrożenie dla systemów rurowych, sprzętu odwadniającego i szerszej sieci kanalizacyjnej. Tłuszcze i oleje osiadają, wraz z innymi komponentami wody ściekowej na ściankach rur, co może prowadzić do korozji, zatkania i nieprzyjemnych zapachów.

Dowiedz się więcej

W jaki sposób kiepska podłoga i system odwodnień mogą mieć wpływa na działalność.

Wywiad z p. Williamem Tauntonem, dyrektorem Gastrotec spa.

Proszę, nie próbujcie oszczędzać na infrastrukturze kuchennej i systemach odprowadzania wody ściekowej. Planując infrastrukturę kuchenną, zróbcie to raz a dobrze.“


Dlaczego takie znaczenie ma zrozumienie wpływu zdrowego zarządzania wodą ściekową.

Wywiad z Primozem Cernigojem, konsultantem ds. gastronomii zaangażowanym w szereg projektów, od niewielkich obiektów fast food, które buduje się na kilka sezonów turystycznych po duże szpitale i hotele, gdzie wymagania użytkowników i klientów są dużo wyższe.

Jeżeli czyszczenie jest łatwiejsze, czyszczenie zajmie mniej czasu i będzie mniej kosztować. W rezultacie, posiłek może być tańszy, ponieważ w kuchni zastosowano odpowiedni system odwadniający.”

Komponenty zarządzanie wodą powierzchniową

TOP